
From: Carroll, Debbie <Debbie.Carroll@louisvilleky.gov>  
Sent: Wednesday, August 14, 2019 3:10 PM 
To: King, Michael M <Michael.King3@louisvilleky.gov> 
Cc: James, David A <David.James@louisvilleky.gov>; Flood, Madonna 
<Madonna.Flood@louisvilleky.gov>; Taylor, Shalanna <Shalanna.Taylor@louisvilleky.gov>; Derouen, 
Andrea <Andrea.Derouen@louisvilleky.gov> 
Subject: Complete Streets Ordinance 
Importance: High 
 

Sent on behalf of Councilman Scott Reed… 

Mr. King, 

Thank you for being available for questions during yesterday’s Planning and Zoning 
Committee Meeting. Having reviewed the ordinance, I had a number of questions. Not 
wanting to bog the committee down, I decided to ask a few questions during the committee 
meeting, and then submit the remainder to you for response via e-mail so as not to waste the 
time of others or prevent the ordinance from being tabled. Below are questions that I have 
related to the ordinance. The first few were asked during the committee meeting.  The 
remainder will help me understand and feel more comfortable with how this ordinance will or 
will not affect the operation of Metro Government in terms of paving and sidewalk 
replacement. 

Complete Streets Ordinance Questions 

Section 2 (E) This ordinance applies to Transportation Projects countywide, but Metro shall 
prioritize policy implementation in neighborhoods that contain all or portions of one or more 
census tracks with more than 51% of households living at or under 80% of AMI as defined by 
the US Department of Housing and Urban Development, areas with poor health outcomes 
and areas with diminished access to transportation options . 

Q: Have you considered what portion of our community falls within the categories defined in 
Section 2 (E). Would you provide the committee/Metro Council members a map that shows 
those areas that would fall within the threshold outlined in this section of the ordinance?  
 
Response: The census tract map is attached as requested  
 
Q: The ordinance states that there are three criteria for inclusion in the prioritized area. One 
is AMI and the other two are related to “Health Outcomes” and “Access to Transit”. The 
ordinance uses the term “AND” not “OR”. Does this mean that for an area to qualify it must 
meet all three criteria? If it isn’t required to meet all three criteria the term “OR” should 
probably be used instead. If “OR” is the case, then we have issues with the subjective nature 
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of two criteria as it isn’t easily defined and instead could make it much easier for 
administrators to include or exclude areas based on their individual views and preferences. 

Response: The language should be amended to “or.” 

 
Q: We have a deferred maintenance plan both for roads and for government facilities. Would 
this list have any impact on how roads are selected for repaving, repair or adjustment in its 
engineering? 
 
Response: This ordinance would not change the paving or sidewalk repair plan that has been 
presented to the Metro Council. 
 
Section 3 (A) 2. Exclusions. “Routine Maintenance” that does not change the roadway 
geometry or operations. 

Q: Would you please elaborate on what sort of thing falls within this type of “Routine 
Maintenance”? Are we talking about repaving, filling potholes, etc.  What about adding a turn 
lane or traffic light?   

Response: Routine maintenance would be pothole patching, pavement marking refreshing, 
traffic signal repair or drainage repairs and some paving projects.  Basically, any project that 
isn’t changing the geometry or operation of the roadway.  For example, the one-way to two-
way conversion project on 3rd Street would change the operation of the street and would be 
subject to the ordinance. However, because the street has sidewalks and bus stops, it would 
be considered a complete street. New turn lanes or new traffic lights would be subject to the 
ordinance since it is a change in geometry or operation. None of these will mandate Complete 
Streets implementation, such as a new sidewalk; it will require Metro to consider 
implementation and those considerations will be examined on a case by case basis. This 
ordinance will not delay the delivery of projects as Metro staff are already considering these 
elements. The amendments add metrics and more definition around complete streets 
performance. 

Q: When roads are currently repaved, is it the policy to make ADA compliant changes to 
sidewalk entrance/crossing ramps? Constructing new updated ramps, sometimes in places 
where ramps were installed within a matter of years prior, can add much cost to a paving 
project. Do you have an estimate on what the additional cost for implementing this policy will 
be per lane mile?  

Response: Upgrading or adding handicap ramps is required with every paving project as part 
of the Federal ADA requirements so the cost of these upgrades are incidental to paving and 



already factored into our unit prices.  This is a federal mandate so not something we have the 
discretion to eliminate. 

Section 3 (B) 1. Exclusions. The cost of complying with Police on a project would substantially 
exceed the public value to be realized, taking into consideration the need and probable use of 
the project. 

Q: Substantially is not a defined term and will be subject to the administrator overseeing 
compliance. I would prefer having this be clearer. Is the substantiality considered in 
relationship to the overall cost as a total price, as a % of the project cost? What is the matrix 
for understanding the cost vs. public good? Also is consideration being given for the long term 
public good, meaning ten years from now not just today?   

Response: The ordinance refers to “Policy” not “Police” just for clarification. Just like the 
current policy, the amendment does not mandate that we implement complete streets on any 
project, but rather that they are always considered. This language provides Metro the 
flexibility to consider a cost/benefit analysis in determining the practicality of 
implementation.  It wouldn’t be practical to add pedestrian, bike or transit accommodations if 
there is no latent demand or unlikely to be warranted in the future.           

Q: When a street is being constructed by a private entity for something like a development, 
would the business be expected to comply with our complete streets ordinance? If an 
exemption is granted, is there a “fee in lieu” tacked onto the project to facilitate other 
projects in the area?  

Response: This policy makes no regulatory changes to the Land Development Code. All 
privately constructed roadways would still be required to operate under the existing 
regulations. A waiver or fee-in-lieu could still be applied for in cases of hardship and the 
Planning Commission and/or Metro Council would determine the validity of the request. 

Section 3 (B) 2. Exclusions. Compliance with Policy would substantially impact unique 
characteristics of great public value such as historical importance or sensitive environmental 
characteristics. 

Q: We have had issues in the past where essentially the call had to be made between cutting 
down a large tree vs. making something ADA compliant. Is this the type of thing that this 
ordinance is considering with this text?   

Response: ADA compliance will always be the controlling factor.  We will look at alternatives, 
such as sidewalk relocation or technical infeasibility when we have projects in sensitive 
areas.  Technical infeasibility means we will make every attempt to comply with ADA but may 
have to deviate slightly from the regulation.  The referenced Complete Streets Ordinance 



language will give us the flexibility to determine if the historical or environmental costs 
outweigh the complete streets benefit. This will predominately be derived from a public 
process.   

Deferred Maintenance for Sidewalk Repair:  

Q: The Metro Council has increased funding over the past 3-4 years for sidewalk 
repair/replacement. This included a more comprehensive review of the condition of our 
sidewalks. Will this policy change the order in which sidewalk repairs are made? Would this 
ordinance place a higher priority on sidewalks in need of replacement in one part of the 
community over those in similar shape in another part just because of the prioritization set 
forth within this ordinance?   

Response: Beginning in FY 22 we will be prioritizing sidewalk repairs based on the sidewalk 
inventory and not from reported hazards.  Repairs will be prioritized based on the latent 
demand using the pedestrian demand map, proximity to transit, hospital/assisted living, 
school/community/government facilities, employment centers and business districts, and 
concentrations of 4’s & 5’s 

Q: Does this ordinance have a timeline in mind for when the practical application of the 
ordinance will have infiltrated all corners of the community?  

Response: If adopted, the Complete Streets Policy would go into effect immediately for all of 
Louisville Metro. Consideration for implementation would occur based on the criteria set forth 
in the ordinance (changes to the geometry of a roadway, new construction, etc.)  

Thank you for your time and consideration of these questions. I look forward to receiving your 
responses prior to our vote next week and welcome you to contact my office if you are in 
need of clarity on any of the questions posed within this document. 

Sincerely, 

Scott 

 


	From: Carroll, Debbie <Debbie.Carroll@louisvilleky.gov>  Sent: Wednesday, August 14, 2019 3:10 PM To: King, Michael M <Michael.King3@louisvilleky.gov> Cc: James, David A <David.James@louisvilleky.gov>; Flood, Madonna <Madonna.Flood@louisvilleky.gov>; ...

